Medieoppsummering veke 30 2018

Ønsker du å få tilsendt medieoppsummeringane våre direkte på epost? Send ein epost til afa(a)eos-utvalget.no

NSAs generalinspektør med fyrste offentlege halvårsrapport

For fyrste gong har NSAs generalinspektør, som er kontrollorganet til USAs SIGINT-etterretningsorganisasjon National Security Agency (NSA), offentleggjort ein ugradert versjon av sin halvårsrapport. Der kjem det fram at dei har kome med 44 tilrådingar til NSA for å forbetra verksemda i perioden oktober 2017 til og med mars 2018.

Generalinspektøren driv ikkje berre med kontroll av lovlegheita av etterretninga NSA driv med, men også av økonomien og effektiviteten til NSA, om tilsette blir utsett for urett, samt etterforsking av tilsette som gjer noko kriminelt -< br /> til dømes økonomisk misleghald.

Generalinspektøren skriv at han ikkje har funne alvorlege manglar eller lovbort som krev at han umiddelbart måtte informera Kongressen og til sjefen av NSA.

Men av manglande som det blir peika på, er det mellom anna at menneskelege feil, ufullstendig forståing av regelverket og manglande rettleiing i enkelte tilfelle har ført til risiko personvernet til amerikanarar.

Og ei undersøking av visse NSA-kapasitetar som gir tilgang til offentleg informasjon på nettet (OSINT), viste at det var fleire manglar - mellom anna brot på retningslinjer om informasjonstryggleik og at opplæring til tilsette var mangelfull.

Generalinspektøren meiner at dette aukar risikoen for at rettane til amerikanske borgarar kan bli brotne, og at gradert informasjon kan bli kompromittert.

Ein annan ting å merka seg er at generalinspektøren skriv kva undersøkingar og prosjekt som er pågåande. Eit av dei er NSAs deling av SIGINT-rådata med samarbeidspartnarar.

I sitt forord skriv også generalinspektør Robert Storch at sidan han starta i januar 2018 har han jobba mykje med å prioritera moglegheita for varslarar å komma med informasjon til han og hans tilsette.

Når det gjeld implementering av tilrådingar frå generalinspektøren verkar NSA å vera treige. Av 72 tilrådingar som har med «intelligence oversight» å gjera er berre 12 implementert. Og 35 av dei ikkje-implementerte er det over eitt år sidan tilrådinga frå generalinspektøren kom.

Les heile rapporten her.

(The Hill) NSA watchdog finds 'many issues of non-compliance' in agency's data handling

(Nextgov) NSA Hasn't Implemented Post-Snowden Security Fixes, Audit Finds

(CNN) NSA watchdog details privacy concerns and moves to protect whistleblowers«Tysk PST» registrerer fleire ekstremistar i Tyskland

Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) som er den tyske innanlandske tryggingstenesta konkluderer i si årsmelding for 2017 at dei registrerer stadig fleire ekstremistar, både av typen islamistiske ekstremistar, høgreekstremistar og venstreekstremistar.

BfV reknar med at det er omtrent 24.000 høgre-ekstremistar i landet. Rundt halvparten av dei reknast å ha valdspotensialet. Og rundt 6000 av dei 24.000 er rekna å vera ny-nazistar.

Noko som er positivt er at det har vore færre valdshandlingar frå høgreekstremistar i 2017 enn året før. Men det har likevel vore fleire enn kva det var i 2014 - før den kraftige auken av migrantar til Tyskland og resten av Europa.

Cirka 29.500 i Tyskland blir rekna som venstre-ekstremistar, og rundt 9000 av dei med valdspotensiale.

Av islamistiske ekstremistar reknast det å vera 25.800 i Tyskland. Eit tilsvarande tal for kor mange som har valdspotensiale er ikkje utrekna. Men Tagesspiegel skriv at i fjor sommar sa styresmaktene at dei rekna med det var rundt 2000 islamistar i Tyskland som hadde «terrorpotensiale».

BfV viser også til at det er Russland, Kina og Iran som er dei «største spelarane» når det gjeld spionering mot Tyskland. Tyrkia blir også nemnd som ein spionaktør - særleg retta mot tyrkiske opposisjonelle som held til i Tyskland.

(Tagesspiegel) Verfassungsschutz registriert mehr Extremisten in Deutschland

(Intelnews) German far-right group is arming itself, poses serious threat, report warns

(Verfassungsschutz.de) Her kan du lesa heile årsmeldinga for 2017 (Det ligg og ein engelsk kortversjon der)

Relatert:

(Zeit) WDR und ZDF von russischen Hackern angegriffen (Russisk etterretning blir skulda for å stå bak cyberåtak mot to tyske TV-kanalar.)

(Danmarks Radio) Trusler og hadske kommentarer: Tyske jøder forfølges på nettetÅrsmelding 2017-2018 frå det kanadiske kontrollorganet Communications Security Establishment Commissioner

CSE er eit av tre kanadiske kontrollorgan med hemmelege tenester, og dei som kontrollerer den kanadiske signaletterretningstenesta CSE. (Det er planlagt ei ny lov som vil gi Canadas e-tenester større fullmakter, pluss at alle kontrollorgana vil bli slått saman til eitt som har kontroll over heile etterretningssamfunnet.)

Hovudfunnet er at kontrollorganet ikkje fann noko lovbrot for det føregåande året. Men dei gav fire tilrådingar for å sikra at det er mindre risiko for lovbrot og for å styrka personvernrettane. Dei gjekk mellom anna ut på å styrka vurderingsgrunnlaget når ein deler informasjon med utanlandske tenester og gjera språket klarare og meir konsistent i samband med minister-godkjenning av nye operasjonar.

Kontrollorganet skriv også at dei siste 20 år har CSE implementert 95 prosent av tilrådingane dei har fått.

Les heile rapporten herDiverse om Trump og Russland

Den fyrste saka her kan vera sprengstoff om det stemmer. Cohen er Trumps tidlegare advokat.

(CNN) Cohen claims Trump knew in advance of 2016 Trump Tower meeting in which Russians were expected to offer his campaign dirt on Hillary Clinton - Trump nekta sjølv for dette på Twitter fredag ettermiddag.

(Daily Beast) ' Dead to Each Other': Team Trump Prepares to 'Bury' Michael Cohen, ' Weakling' and 'Traitor'

(BBC) Republicans launch bid to impeach US deputy attorney general who is overseeing the Russia inquiry dogging Donald Trump's presidency

(Newsweek) Donald Trump's Dalliance With Vladimir Putin Has CIA Spies Spooked

(Politico) How US intelligence agencies can find out what Trump told Putin

(Washington Post) Trump has now walked back his walk-back on U.S. intelligence and Russia

(Washington Post) Without evidence, Trump claims Russia 'will be pushing very hard for the Democrats' in 2018 midterms

(Washington Post) Russian operatives blasted 18,000 tweets ahead of a huge news day during the 2016 presidential campaign. Did they know what was coming?

(Washington Post) ' That's going to be special': Tensions rise as Trump invites Putin to Washington

(BBC) Trump-Putin: Top US spy retracts 'awkward response'

(DN) Trump trekker tilbake invitasjonen til Putin

(Aftenposten) Nok en gang står Donald Trump i sentrum av en skandale, men hans partifeller støtter ham fremdeles. Hvorfor?

(New York Times) Carter Page FISA Documents Are Released by Justice Department

(Washington Post) ' It's really spin': Carter Page denies being a Russian agent as lawmakers urge Trump to act tougher toward Kremlin

(New York Times) Without Evidence, Trump Claims Vindication From Release of Carter Page Documents


Og litt usemje mellom partikollegane og sjefane av dei to kontrollorgana i Kongressen om Trump-tilknytta Carter Page

(CNN) Burr breaks with Nunes: 'Sound reasons' for judges to approve FISA warrant


(Pressemelding) Kaine, Gardner, Reed, McCain Introduce Bill To Prevent The President From Leaving NATO (To republikanarar og to demokratar star bak dette lovforslaget.)Sju år etter terrorangrepet på Utøya og i Oslo får fleire overlevande drapstrugslar

(Aftenposten) De overlevde Utøya. Nå lever de med drapstrusler.

(Aftenposten) Han sender drapstrusler og hatmeldinger til Utøya-ofre: - Hensikten er at det skal være belastende

(NRK - Kronikk frå bistandsadvokat) Rosene må legges til side og erstattes med klare og tydelige straffesanksjoner mot dem som sjikanerer de uskyldige terrorofrene.

(Aftenposten) Fire grunner til at hatretorikken og konspirasjonene rettes mot ArbeiderpartietAndre saker

(Aftenposten) Stadig flere ansatte i UD og Forsvaret skyves ut av stillingen. Fagforeningene er alvorlig bekymret for at erfarne medarbeidere brått mister sikkerhetsklareringen.

(NRK) Politiet over hele landet har hevet beredskapsnivået til Alfa på grunn av den store NATO-øvelsen til høsten.

(BBC) The system that allowed spy agency GCHQ access to vast amounts of personal data from telecoms companies was unlawful for more than a decade, a surveillance watchdog has ruled.

(CNN) CIA watchdog withdraws nomination after allegations of retaliation against colleagues


(BBC) Syria war: More than 200 dead in suicide attacks

(Aftenposten) Minst 31 drept i eksplosjon ved valglokale i Pakistan


(Pressemelding fra Anklagemyndigheden) En imam fra Nørrebro i København bliver tiltalt for at bifalde drab på jøder i en fredagsprædiken.

(Klassekampen) Donald Trump har fått Høyre og Ap til å tenke stikk motsatt om sikkerhetspolitikken. Mens Ap ser seg om etter flere allierte enn USA, vil Høyre være «en god alliert».

(Politico) Nunes declares war on the media. The California GOP congressman says his local paper is working with 'radical left-wing groups.' (Han leiar Husets kontrollkomite av e-tenestene.)

(Digi) Ved hjelp av dingsen til 200 kroner har ingen av deres 85.000 ansatte blitt lurt siden 2016: Veldig spennende! mener NSM

(New Zealand Herald) Spy agency documents left in cafe toilets

(Guardian) Number of women and children who joined Isis 'significantly underestimated'

(VG/NTB) Amerikansk militære hevder å ha drept IS-medlemmer som planla terror i Sverige

(Aftonbladet) Icke-vålds och fredsorganisationen "We are Dalarna" har blivit nekade att demonstrera i Ludvika där nazisterna från NMR står.Polisens beslut motiverades med "hänsyn tagen till den allmänna ordningen och säkerheten."

(DN) Militære øvelser og «alvorlige hendelser» har avdekket problemer i kommunikasjonssystemene som norske myndigheter bruker i krisesituasjoner.

(GQ magazine) The spy who drive me

(Digi) Anders blir bombardert av sensitiv, feilsendt epost: - Har fått SÅ mye informasjon jeg kunne brukt ulovlig


(Donald Trump på Twitter I CAPS LOCK) To Iranian President Rouhani: NEVER, EVER THREATEN THE UNITED STATES AGAIN OR YOU WILL SUFFER CONSEQUENCES THE LIKES OF WHICH FEW THROUGHOUT HISTORY HAVE EVER SUFFERED BEFORE. WE ARE NO LONGER A COUNTRY THAT WILL STAND FOR YOUR DEMENTED WORDS OF VIOLENCE & DEATH. BE CAUTIOUS!

(DN) Iran eskalerer Twitter-krangelen med USA

(Foreign Policy) Iran Hawks Should Be Careful What They Wish For


(CNN) North Korea wants US to make 'bold move' towards peace before denuclearization, source says

(Washington Post) In private, Trump vents frustration over lack of progress on North Korea

(BBC) Korea remains: Pyongyang returns US troops slain in Korean War


(VG) På noen få år gikk etterretningstjenesten GRU fra å være akterutseilt til å bli et av Putins fremste våpen i kampen mot Vesten.

(Propublica) Why Russian Spies Really Like American Universities

(Guardian) Russia tells US to release alleged spy Maria Butina after 'fabricated charges'


(Wall Street Journal) Russian Hackers Reach U.S. Utility Control Rooms, Homeland Security Officials Say

(The Conversation) With hacking of US utilities, Russia could move from cyberespionage toward cyberwar

(ZD Net) Cyberwar: What happens when a nation-state cyber attack kills?


(Independent) Aimen Dean was just 19 when he pledged allegiance to Osama bin Laden - until the brutal reality of mass murder led him to be flipped by the Qataris, and return to Afghanistan as a spy for MI6

(Intelnews) Researchers uncover 'ambitious' Iranian hacker group that targets the Middle East

(Washington Post) Amazon'e s facial-recognition tool misidentified 28 lawmakers as people arrested for a crime, study finds

(Intelligence Online) Macron looks for cyber modus vivendi with Putin

(C4ISRNET) A Texas congressman warned of the growing threat quantum computing presents if competitors such as Russia or China achieve the technological feat first.

(Washington Post) Encryption? Law enforcement's biggest obstacle to digital evidence is more basic, study finds.

(Süddeutsche Zeitung) Bundeswehr will Kriege mit künstlicher Intelligenz und geheimen Infos vorhersagen (Det tyske Forsvaret vil føresjå krig med kunstig intelligens og hemmeleg informasjon.)

(Advokatbladet) Wessel-Aas: - Et prekært behov for å undersøke personvern på justisfeltet (Og han vil også ha med Forsvaret og E-tjenesten)

(Foreign Policy) The Syrian War Is Over, and America Lost

(BBC) Russia fears leak of hypersonic missile secrets to West

(BBC) The inside story of the faked murder that fooled the world

(Intelnews) Israel says it foiled Iranian-sponsored bomb attack in France


(Dagsavisen) Stadig mer digitalisering skaper nye farer. Sektorene må samarbeide bedre og datakriminalitet må politietterforskes, mener NTNU-forsker.

(Dagsavisen) - En del nordmenn er naive. Mange tar for lett på sin egen digitale sikkerhet, mener datasikkerhetseksperter.


(Intercept) Ecuador Will Imminently Withdraw Asylum for Julian Assange and Hand Him Over to the U.K. What Comes Next?

(Dagbladet) Ecuador: Julian Assange må forlate ambassaden i London