Medieoppsummering veke 31 2018

Ønsker du å få tilsendt medieoppsummeringane våre direkte på epost? Send ein epost til afa(a)eos-utvalget.no

Statsråd Per Sandberg på tur til Iran med sin norsk-iranske kjærast og mobiltelefon utan å gi lyd til SMK på førehand

Denne vekas store nyheitssak her til lands har vore fiskeriminister Per Sandbergs ferietur til Iran saman med sin nye norsk-iranske kjærast. Tryggleiks-utfordringane har vore noko av det som han har blitt kritisert for.

Mellom anna tok han med seg sin mobiltelefon kor regjeringas sakshandsamingssystem var installert . Fleire tryggleiksekspertar meiner Sandberg har vore naiv og tidlegare sjef for E-tenesta Kjell Grandhagen sa til NRK at torsdag at han går ut frå at telefonen til Sandberg har blitt hacka då han var i Iran.

Fredag kjem det også fram ifølgje Fiskeribladet at Sandberg i Oslo bur saman med sin norsk-iranske kjærast - «vegg i vegg» med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Dette avkrefta Sandberg seinare fredag, men han sa til NRK at «det kan fort skje at vi gjør det.».

Sandberg gav heller ikkje beskjed om Iran-turen til Statsministerens kontor før han var komen fram til landet.

SISTE: (NRK) Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes snakker ut: - Jeg har fått dødstrusler

(Dagens Næringsliv) Per Sandberg tok med jobbtelefonen til Kina: - Ja, det var nok feil

(Fiskeribladet) Fiskeriminister Per Sandberg og norsk-iranske Bahareh Letnes bor sammen i regjeringsleilighet på Gimle i Oslo - nær forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. - Dette er så banalt og naivt at du nesten ler av det, sier Ola Kaldager.

(VG) Per Sandberg tar selvkritikk. Solberg konkluderer at han brøt sikkerhetsrutinene, men har fortsatt tillit til statsråden.

(NRK) Grandhagen: - Sandberg har utsatt seg selv og andre for risiko

(Dagbladet) Sikkerhetsekspert Anders Romarheim mener Sandberg bør gå av om man finner spor av lekkasjer eller at jobbtelefonen hans er tuklet med under Iran-reisen

(Aftenposten) Sikkerhetseksperter mener Sandberg var grenseløst naiv. - Han kunne like godt hengt en kubjelle rundt halsen

(Nettavisen) PST fraråder statsråder å ta med telefon til land som Iran

(Dagbladet) PST sjekker Per Sandbergs mobil etter Iran-reise

(NRK) Slik unngår du å bli hacket i utlandet

(DN Magasinet) Hvem er egentlig kvinnen bak Instagram-bildene?

(Fiskerbladet 11. juli) Mens norske eksportører er avventende til eksport til Iran, pleier fiskeriminister Per Sandberg forholdet til iranere i Norge. (Her nevnes det også at Sandberg har et personlig forhold til Bahareh Letnes)


I samband med denne saka har Stortingsrepresentant Terje Aasland (Ap) stilt spørsmål til statsminister Solberg om saka, og Torgeir Knag Fylkenes frå SV har stilt spørsmål til Sandberg.

(VG) Fylkesnes om Sandberg-saken: - Statsministeren har ikke kontroll på Norges sikkerhetMogleg russisk spion i USAs Moskva-ambassade

Det er den britiske avisa Guardian som skriv at ei russisk kvinne som i over ti år jobba i USAs ambassade i Moskva er mistenkt for å vera spion. Ho blei tilsett av US Secret Service og har hatt tilgang til polititenestas intranett og epostsystem. Avisa skriv at ho kan ha hatt tilgang på kalendrane til USAs president, som Secret Service har eit livvaktansvar for.

Det var i 2016 at mistanken blei vekka då det blei oppdaga at ho hadde hatt jamlege og ikkje-godkjende møte med personar som høyrer til FSB - arvtakaren til KGB.

Ho mista tryggingsklareringa og jobben i fjor. Den mistenkte kvinna har ikkje svart på Guardians forsøk på å stilla ho spørsmål.

(Guardian) Suspected Russian spy found working at US embassy in MoscowFrankrikes kontrollorgan CNCTR med årsmelding for 2017

Hovudkonklusjonen er at det er ein auke i talet på personar som blir utsett for overvaking frå 2016 til 2017 og at dei i 2017 ikkje fann nokre alvorlege lovbrot.

Kontrollorganet starta opp i 2015, og i årsmeldinga for 2017 er det mange færre «nei»-tilrådingar frå CNCTR om å bruka skjulte tvangsmiddel enn det var året før. I årsmeldinga tolka kontrollorganet det slik som at e-tenestene har vore flinkare til å vurdera omsyna til den enkelte person opp mot rikets tryggleik enn året før. CNCTR driv ikkje berre etterfølgjande kontroll på lik linje med EOS-utvalet, men også kontroll og godkjenning av skjulte tvangsmiddel på førhand.
Derfor er dei bemanna 24 timar i døgnet.

Alle nei-tilrådingar frå CNCTR har sidan starten i 2015 til og med 2017 blitt følgt av statsministeren, skriv dei i årsmeldinga. Statsministeren har lov til å overprøva CNCTRs avgjerd. CNCTR har då moglegheit til å klaga inn til Frankrikes forvaltingsdomstol. Dette har altså ikkje skjedd til no.

Årsmeldinga er tilgjengeleg på fransk her.

Og her kan du lesa årsmeldinga for 2017 frå den franske parlamentariske kontrollkomiteen DPR.

Den franske kontrollkomiteen tilrår mellom anna styresmaktene å gi dei meir makt og innsyn sånn dei kan føra ein meir effektiv kontroll på vegne av parlamentet.
CNCTR som har makt til å driva ein meir effektiv kontroll er meir tilknytt den utøvande makta. Leiaren av den CNCTR blir utnemnd av den franske presidenten.Kritikk av Menneskerettsdomstolens dom som sa ja til den svenske FRA-lova

Siste setning I denne analysen er som følgjer: "In ruling on the Swedish case, the court unfortunately wielded its analysis less like a surgeon in an operating room and more like an elephant in a china shop."< /span>

(justsecurity) Legitimizing Foreign Mass Surveillance in the European Court of Human RightsOsama bin Ladens mor let seg intervjua for fyrste gong

(Guardian) My son, Osama: the al-Qaida leader's mother speaks for the first timeBråk i Tyskland om påstandar at den tyske "PST-sjefen" skal ha gitt råd til eks-partileiar for det høgre-radikale partiet AfD

Hans-Georg Maassen er leiar for Bundesamts für Verfassungschutz (BfV) som tilsvarar norsk PST. Süddeutsche Zeitung skreiv denne veka at Maassen skal ha gitt råd til Frauke Petry, eks-partileiar av Aleternativ für Deutschland (AfD) som er eit kontroversielt høgreradikalt parti som er kome inn i det tyske parlamentet.

Det blir påstått at BfV-sjefen mellom anna skal ha gitt råd om korleis partiet kan unngå å koma i søkelyset til tyske tryggingstenester. Ein talsperson for BfV nektar for at han har gitt slike råd til eks-AfD-sjefen. At møta har skjedd er det ingen som nektar for. Dette kan også få etterspel, og ein representant for det sosialdemokratiske regjeringspartiet SPD har no krevd ei forklaring.

(Süddeutsche Zeitung) Verfassungsschutz-Chef soll Frauke Petry beraten haben

(Die Welt) Der Druck auf Verfassungsschutz-Chef Hans-Georg Maaßen wächst.Sikkerheitsklareringspraksis vekker merksemd

(Aftenposten) Etter 30 år som norsk diplomat ble Dag P. Halvorsen presset ut av jobben. Årsak: Han giftet seg med en chilener.

(NRK) Ti dager etter at 20-åringen Daria Karlsen ankom militæret, fikk hun beskjed om å pakke sammen og dra. - Jeg føler at de tror jeg er russisk spion eller noe, sier hun.

Stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) har også stilt spørsmål til forsvarsministeren

Kva er årsaka til praksisendringa om sikkerheitklarering frå 2013, kva går endringane ut på, og kor mange har fått inndratt eller fått avslag på fornya sikkerheitsklarering som følgje av dette?Andre saker

(Klassekampen) Nytt EU-direktiv på vei til Norge: Økt overvåking av flypassasjerer, men smutthull for rikfolk i privatfly.

(NRK) Mann (20) i Rogaland er siktet etter terrorparagrafen. PST mener han har deltatt i flere terrororganisasjoner.

(Klassekampen) KrF vurderer å fremme mistillit mot regjeringen for arbeidet med terrorsikring etter 22. juli

(NRK) Alvorlig arbeidsulykke under bygging av ny amerikansk etterretningsradar i Vardø ble holdt hemmelig

(The Intercept) Google Plans to Launch Censored Search Engine in China, Leaked Documents Reveal

(Information) Kinas kommunistparti jager sine kritikere i udlandet

(The Intercept) Saudi Arabia Planned to Invade Qatar Last Summer. Rex Tillerson's Efforts to Stop It May Have Cost Him His Job.

(Washington Post) U.S. spy agencies: North Korea is working on new missiles

(Foreign Policy) A Russian Attack on Montenegro Could Mean the End of NATO

(Defense One) Pentagon Creates 'Do Not Buy' List of Russian, Chinese Software

(BBC) Teenager Safaa Boular jailed for life for IS terror plot

(CNN) Spies in the suburbs: Inside the CIA's secret defector unit


(ZD Net) AI can deliver 'faster better cheaper' cybersecurity

(DN- kronikk) Kunstig intelligens: IT-sikkerhetens reddende engel eller økende trussel

(Fifth Domain) The AI that protects DoD networks from zero-day exploits


(New York Times) Trump Tells Sessions to 'Stop This Rigged Witch Hunt Right Now'< /a>

(New York Times) Mueller Examining Trump's Tweets in Wide-Ranging Obstruction Inquiry

(Wall Street Journal) Pence Blames Russia for 2016 Election Interference, Vows to Tighten Cybersecurity


(Washington Post) Facebook says it has uncovered a coordinated disinformation operation ahead of the 2018 midterm elections


(Engadget) NSA has yet to fix security holes that helped Snowden leaks

(The Hill) Government watchdog pressed to investigate NSA call record deletion


(Associated Press) Leaked chats show alleged Russian spy seeking hacking tools

(Fifth Domain) NSA and Cyber Command want to partner with private sector to stop hacks

(Washington Post) Reddit was hacked. Here's how to learn if you were affected.

(CBS News) Trump to appoint career intelligence analyst as CIA deputy director

(SVT) Flera attacker med misstänkt rasistiska motiv i Italien

(CBC - Canada) Border guards have 'wide open' rights to search your smartphone, B.C. civil liberties group warns

(Politico) How Silicon Valley Became a Den of Spies

(The Times) Qatar sabotaged 2022 World Cup rivals with 'black ops'. Whistleblower reveals ex-CIA agents and PR firm were hired in dirty tricks campaign that broke Fifa rules.

(Fifth Domain - kronikk) Critical security measures government agencies are overlooking

(Barents Observer) To protect the Northern Sea Route, Russia gives rebirth to missile-armed ekranoplans

(Ynet) Israel is under massive Chinese, Russian cyber espionage attack

(Nextgov) DHS Stands Up New Cyber Risk Center to Protect High-Value Targets

(Washington Post) Air marshals have conducted secret in-flight monitoring of U.S. passengers for years

(LA Times) Suicide bombers disguised in burkas kill 29 in attack on Shiite mosque in eastern Afghanistan

(Intelligence Online) FirstPoint unveils anti-interception SIM card

(ZD Net) Google: We'll warn you if government hackers are attacking your company email