Medieoppsummering veke 38 2018

Ønsker du å få tilsendt medieoppsummeringane våre direkte på epost? Send ein epost til afa(a)eos-utvalget.noTysk «PST-sjef» blei sparka oppover

Den tyske sjefen for innanlandsetterretningstenesta Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) Hans-Georg Maasen fekk til slutt sparken som følgje av hans utsegner etter høgre-ekstreme demonstrasjonar i den aust-tyske byen Chemnitz. (Les meir i førre vekes medieoppsummering.)

Saka førte også til spekulasjonar om at storkoalisjonsregjeringa av SPD (sosialdemokratar), CDU (kristendemokratar) og CSU (Bayerns hakket meir konservative kristendemokratar) var i fare. SPD var tidleg ute med å forlanga at BfV-sjefen måtte gå av. I CDU var det delte meiningar, mens innanriksminister Horst Seehofer frå CSU støtta Maasen.

Det endte med at han blei «sparka oppover» til ein statssekretær-post, noko fleire SPD-politikarar har kritisert kraftig. Leiaren av SPD har også fått kritikk frå sine eigne for å ha godteke dette. Som avisa Zeit skriv - «det kokar i SPD.».

(Guardian) Germany's spy agency chief loses job over Chemnitz video claims

(Intelligence Online) Intelligence community in disarray after Maassen forced out

(Spiegel) Maaßens Beförderung empört SPD

(Süddeutsche Zeitung) SPD kritisiert Parteichefin Nahles heftig

(Welt) " Das müssen wir aushalten", schreibt Nahles an die SPD

(Welt - kronikk av politikarar frå Dei Grøne som vil endra på heile systemet for tysk innanlandsetterretning) Warum man den Verfassungsschutz zerschlagen muss


Positive nyhende frå Korea-halvøya

Nord-Koreas leiar Kim Jong-un tok i mot Sør-Koreas president Moon Jae-in i Pyongyang denne veka. Dei skal ha blitt samde om eit mål om at Nord-Korea skal kvitta seg med atomvåpen, gitt at USA også gjennomfører ikkje spesifiserte tiltak.

Kim sa også han håpte å besøka Seoul, Sør-Koreas hovudstad. Det har aldri ein nord-koreansk leiar gjort etter Korea-krigen. Leiarene blei også samde om å søka sommar-OL i 2032 saman.

(BBC) North Korea's Kim Jong-un agrees to shut missile site


Trump med nytt angrep på FBI og sin eigen justisminister

(The Hill) Trump says exposing 'corrupt' FBI probe could be 'crowning achievement' of presidency og Trump eviscerates Sessions: 'I don't have an attorney general

(Washington Post) Trump orders Justice Dept. to declassify Russia-related material

(Washington Post - kronikk) Why so many former intelligence officers are speaking out


Etterspelet etter Skripal-forgiftinga

(NTB/VG) Nederlandsk politi utviste tidligere i år to angivelige russiske spioner for å skulle ha forsøkt å hacke et sveitsisk laboratorium knyttet til Skripal-saken.

(The Cipher Brief) Putin'5 s Bold Attempt to Deny Skripal Attack

(Bellingcat) Skripal Poisoning Suspect's Passport Data Shows Link to Security Services


Andre saker:

(NRK) Russland og Tyrkia er enige om å opprette en demilitarisert sone mellom opprørerne og de syriske styrkene. Begge lands presidenter mener en humanitær tragedie i Idlib-provinsen er avverget.

(The Intercept) Government Can Spy on Journalists in the U.S. Using Invasive Foreign Intelligence Process

(Breaking Defense) Counterterror Costs Since 9/11: $2.8 TRILLION And Climbing

(New York Review of Books) Edward Snowden Reconsidered

(Aktuell Sikkerhet) Justisminister Tor Mikkel Wara oppfordrer toppledere til å vise samfunnsansvar gjennom åpenhet rundt dataangrep.

(Aldrimer) Kjell Grandhagen om det blir konflikt mellom NATO og Russland: - Må regne med å miste Finnmark.

(Foreign Policy) U.S. Air Force Seeks Largest Expansion Since Cold War

(TV2 Danmark) Højteknologisk russisk udstyr testet i historisk militærøvelse

(Aftenposten) Han flyktet fra Kina, men myndighetene fant ham i Norge

(Aftenposten) Det tok Martin Ingesen under et minutt å få tilgang til journalistens nettbankkonto.

(CNET) Hackers could be sentenced to working for the FBI

(Aldrimer.no) Utvisning av russisk høyreekstremist blir stående

(Dagens Næringsliv) Toppledere i norske virksomheter slumser med sikkerheten og setter verdier på spill, advarer Renate Thoreid i Den norske dataforeningen.

(SVT) Fyra personer hölls kvar av vakter efter att de ska ha fotograferad utanför Försvarets Radioanstalt (FRA).

(Defense One) The Military Now Has Tooth Mics For Invisible, Hands-Free Radio Calls

(NTB) Odd Reidar Humlegård går av som politidirektør

(NTB) Russland raser mot Israel etter nedskyting av russisk fly

(Foreign Policy - kommentar) Time for peace talks with Isis and al Qaida

(Reuters) China tells Taiwan to stop spying as TV show details honey traps

(EURACTIV/AFP) Russia claims fresh 'proof' Ukraine downed flight MH17

(NOS - Nederland) Ollongren wilde kritisch rapport inlichtingendiensten pas na referendum publiceren (Innanriksministeren i Nederland ville venta med å offentleggjera rapport frå kontrollorganet CTIVD før etter folkerøystinga om ny e-lov.)

(Ny rapport frå Europol) Internet Organised Crime Threat Assessment 2018


Nytt frå Stortinget

Spørsmål frå Bjørnar Moxnes (Raudt) til forsvarsministeren.

Kan forsvarsministeren avkrefte at Norge gitt støtte eller trening til Jabhat al-Shamiya eller andre ekstreme islamistgrupper?

Begrunnelse

Denne måneden har nederlandske medier avslørt at den nederlandske regjeringa skal ha støttet en islamistisk terrorgruppe i Syria.

Gruppa heter Jabhat al-Shamiya og beskrives i et nederlandsk rettsdokument som «en salafistisk og jihadistisk gruppe» og «en kriminell organisajon» som kjemper for et kalifat med «terroristisk mål».

Samtidig som islamistgruppa har vært under etterforskning og ansett som kriminell i Nederland, skal den nederlandske regjeringa ha forsynt Jabhat al-Shamiya med kjøretøy, uniformer og annet utstyr i Syria.

Nederland har, i likhet 1ned Norge, deltatt militært i Syria under den USAleda Operation Inherent Resolve. I likhet med Norges regjering, har heller ikke den nederlandske regjeringa offentliggjort navnene på de væpnede gruppene den har støtta i Syria.

Vestlig krigføring i Irak og Libya har drastisk styrka islamistiske terrorgruppers tilstedeværelse i de to landene og regionen rundt. Det er også kjent at deler av USAs støtte til syriske opprørsgrupper har havnet i hendene på islamistiske terrorgrupper.

Ettersom både Norge og Nederland deltok i Operation Inherent Resolve i Syria, er det viktig å få klarhet i hvorvidt også den norske regjering har gitt støtte og trening til Jabhat al-Shamiya eller andre islamistgrupper.