Medieoppsummering veke 43 2022

Ønsker du å få tilsendt medieoppsummeringane våre direkte på epost? Send ein epost til afa(a)eos-utvalget.noEOS-utvalets sekretariat søker tre teknologar

Les meir om stillingane her


Svenskane innlemma i europeisk kontrollsamarbeid

Også dei to svenske organa som kontrollerer svensk EOS-teneste er no med i samarbeidsgruppa IOWG (Intelligence Oversight Working Group). IOWG samarbeider på eit ugradert nivå og utvekslar mellom anna erfaring om kontrollmetodar. Les oppdatert charter frå gruppa her


Den mistenkte russiske spionen

(NRK) Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har siktet gjesteforskeren fra Universitetet i Tromsø for ulovlig etterretning, etter det NRK kjenner til. I dag vil de få ham varetektsfengslet. Han har så langt vært internert.

(NRK) Ein brasiliansk statsborgar blei gripen på veg til jobb i Tromsø måndag føremiddag. PST mistenker at han er i Noreg med falsk namn og identitet, og at han eigentleg er russisk og jobbar for russisk etterretning.

(VG/ITromsø) Her deltar den spionmistenkte på et treningsprogram mot hybride trusle

(Aftenposten) Dette er PSTs russiske spiondilemma.

(VG) – Jeg er sjokkert. Overrasket. Det var helt uventet, sier professor i sikkerhetsstudier Gunhild Hoogensen Gjørv ved UIT Norges arktiske universitet til VG. Hun sier at hun trolig er den nærmeste faglige kontakten hans i Norge. Gjørv beskriver ham som hyggelig, litt sjenert og en veldig privat person.

(VG) Forsvarer til spionmistenkt: Han hadde en enveisbillett ut

(VG) Nederland utviste mistenkt russisk spion – fant «huskeliste» for dekkhistorien

(Aftenposten) Falsk identitet, en god falsk livshistorie og med et langsiktig oppdrag. Dette gjør illegalistene. Målet er å være talentspeidere, skape gode nettverk og sikre informasjonskanaler i et land for å kunne legge til rette for spionasje.

(Aftenposten) Dette er historien til to mulige illegalister. Det er minst tre fellestrekk

(Nordlys) Dette overrasker eksperten mest: – Dypt dekke svært sjeldent

(NRK) Russlands ambassade sier pågripelse er spionmani

(TV2) Frode Berg: – Har ingen medlidenhet

Relevant sak:

(Aftenposten) Staten vil ha bedre kontroll på utenlandske forskere. Universitetene advarte mot å la sikkerhet veie for tungt


Om TI

(Regjeringen svar på kronikk fra Tekna i NRK beta) E-loven gir et tryggere Norge ved at man lettere kan oppdage trusler i det digitale rom.

(Datatilsynet svarer Regjeringen) I debatten på NRK Ytring mellom forsvarsminister Bjørn Arild Gram og Tekna spørres det om det foreslåtte systemet for avdekking av digitale trusler, såkalt tilrettelagt innhenting, er å regne som digital masseovervåking. Det klare svaret er ja.


Svensk utgreiing om å la svensk politi bruka skjulte tvangsmiddel i saker som har med gjengkriminalitet å gjera

Les heile utgreiinga her


Om Russlands invasjon av Ukraina og relevante problemstillingar

(Dagsavisen) Russland hevder Ukraina planlegger å bruke en «skitten bombe». Ukraina og vestlige land mener Russland med det prøver å lage et påskudd for en alvorlig opptrapping. Hva handler dette om?

(Bellingcat) The Remote Control Killers Behind Russia’s Cruise Missile Strikes on Ukraine

(Aftenposten) Forsker om Putins voldsomme tale: – Han har spilt mange av sine sterkeste kort

(NTB) Russland truer med å angripe amerikanske satellitter

(Economist) The war in Ukraine has battered the reputation of Russian spies

(Faktisk) Russland demonstrerer sin atomstyrke. Bare 10 mil fra Norge.

(Washington Post) Russia’s security service works to subvert Moldova’s pro-Western government


Om trugselen mot norsk infrastruktur

(TV2) To russere pågrepet for fotografering av militære anlegg

(NRK) PST anker løslatelsen av dronesiktet forretningsmann

(Aftenposten – kronikk) Norges sårbarhet for droner var velkjent. Russlands krig har gjort sårbarheten farligere og synligere

(VG) Norsk gass har aldri vært viktigere – og mer utsatt. Er det mulig å sikre Norges mest sårbare punkter mot Putin? Nei, mener disse sikkerhetsekspertene.

(NRK) Strøm regnes som kritisk infrastruktur og kan brukes som våpen i krig. Likevel kan hvem som helst se en detaljert oversikt over Norges kraftforsyning.

(Dagbladet) Russiske interesser kan eie en rekke eiendommer i Norge uten at myndighetene er kjent med det.

(Dagens Næringsliv) Analyse av viktige strømkabler i Oslo ble lagt ut offentlig: «Inneholder beskrivelser av sårbarhet»

(Economist) The world’s underwater infrastructure offers a tempting target. How best to defend it?

(NTB) Tyskland skal bistå Forsvaret med å overvåke norsk sokkel med fartøy og fly.

(VG) Slik passer Nato på norsk gassproduksjon

(Aldrimer) Ledelsen i Sjøforsvaret har hittil vært tause om satelittdata som tyder på at ingen av Forsvarets fire gjenværende fregatter denne uken seiler i norske farvann, samtidig med at det er en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon og frykt for sabotasje mot norske olje- og gassinstallasjoner.

(VG) E-sjefen om russiske ubåter: − Vi har rimelig god oversikt

(NRK) Russland truer med å trekke seg fra fiskeriavtalen med Norge dersom flere havner blir stengt for russiske fiskebåter.

(Teknisk Ukeblad) To nye satellitter skal finne skip som ikke vil bli sett

Skriftleg spørsmål i Stortinget frå Mahmoud Farahmand (H) til justis-ministeren:

Kan statsråden gjøre rede for hvilke risikoreduserende tiltak som er implementert etter at politiet anskaffet rundt 300 droner fra det kinesiske selskapet DJI, og gitt den sikkerhetspolitiske situasjonen mener statsråden at det fortsatt er forsvarlig å gå videre med anskaffelsen når NSM på generelt grunnlag uttaler at man «ved bruk av kinesisk produsert teknologi bør legge til grunn at informasjon kan samles inn og videreformidles til kinesiske myndigheter og kinesisk etterretning»?


Kina med «politistasjonar» i Vesten

(CBC – Canada) RCMP investigating Chinese ‘police’ stations in Canada

(AFP) Dutch government probes China’s ‘police stations’ in Netherlands

(Expressen) Enligt organisationen Safeguard Defenders bredriver kinesisk polis en inofficiell ”polisstation” på ett hotell i Stockholm.


Heile Norden i NATO

(VG) Peker ut fire nøkkelhavner: Forsvarssjefenes plan for nordisk forsvar


Beate Gangås blir ny PST-sjef

(NTB) Ny PST-sjef: Forstår at folk er bekymret


Tenold-saka     

(VG) Justisdepartementet nekter å svare på om PST-krav er lovlig. Politileder Øyvind Tenold mistet jobben etter å ha fått et helt nytt stillingskrav. Justisdepartementet vil ikke svare på om kravet er lovlig eller når det ble innført.

(VG) Flere justispolitikere krever nå at justisminister Emilie Enger Mehl avklarer om det ble innført et ulovlig stillingskrav for politivarsleren Øyvind Tenold.


Om FFIs rapport om valpåverknad

(Nationen) Sigbjørn Gjelsvik vil ikke publisere rapporten hans eget departement bestilte. Forskningsinstituttet går ut mot avgjørelsen og kaller den “ironisk”.

(Trønderdebatt – kommentar av Snorre Valen) Vi går rundt i debattbobla og innbiller oss at våre egne politiske standpunkter ikke kan misbrukes av andre. Det bedrøvelige med viraken rundt kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) og den allerede berømte FFI-rapporten om utenlandsk valgpåvirkning er at saken illustrerer sårbarheten vår.

(Dagens Næringsliv – kommentar) Gamle KGB-menn har fortalt om kampanjer for å påvirke norsk EU-debatt. Statsråd Gjelsvik sier det er konspirasjonsteorier.


Om FE-skandalen

(Solidaritet – venstreradikal avis) Findsen, Syrien-børn og Hjort Frederiksen. Få styr på hele FE-skandalen


Om kontroll på vegner av Stortinget

(Aftenposten) Finner Riksrevisjonen mulige straffbare forhold, står de alltid fritt til å politianmelde. Men når de gransker 500 politikere, kan de ikke kontakte politiet.Andre saker:

(Expressen/EXPO) Lärare och lokal SD-topp arbetade med att sprida nazistpropaganda

(NRK) Heile 19.000 av tilfluktsromma våre er private. Kvar du finn desse romma, vil styresmaktene halde hemmeleg.

(VG/NTB) USA sikter en rekke kinesiske statsborgere for spionasje

(Washington Post) Mar-a-Lago classified papers held U.S. secrets about Iran and China

(Defense One – kronikk) U.S. intelligence agencies have a duty to warn individuals if intelligence reveals a threat of bodily harm against them, like kidnapping or murder. It may be time to expand this duty, to warn of nonviolent threats too, including those of cyber attack, intellectual-property theft, and disinformation campaigns.

(Riksrevisjonen – pressemelding) Forsvarets fregatter har fortsatt betydelige mangler

(Forbes) TikTok Parent ByteDance Planned To Use TikTok To Monitor The Physical Location Of Specific American Citizens

(TV2) Slik skal mobilen din varsle om fare

(Rapport frå Totalförsvarets forskningsinstitut) China’s perspective on Russia. Assessing how Beijing views and values its relationship with Moscow now and laterØnsker du å få tilsendt medieoppsummeringane våre direkte på epost? Send ein epost til afa(a)eos-utvalget.no

Les tidlegare medieoppsummeringar her