EOS-utvalget kritiserte Forsvarets Sikkerhetsavdeling (FSA) i mars 2024 etter undersøkelser av rutinen «Sen fordeling» som gjaldt personer med tilknytning til andre stater. Bakgrunnen for publisering av uttalelsen før årsmeldingen for 2024 er å bidra til faktagrunnlaget i den pågående offentlige debatten knyttet til Forsvarets praksis for annullering av enkeltpersoners innkalling til førstegangstjenesten.
Forsvaret innførte i 2020 en rutine, «Sen fordeling», for å forhindre at personer med tilknytning til andre stater blir dimittert etter å ha startet førstegangstjenesten, fordi de ikke får sikkerhetsklarering. Målet med rutinen var at personer med slik tilknytning har en ferdigbehandlet klarering før de starter førstegangstjenesten. De skal kalles inn tidligst ett år fram i tid. Dette er for at klareringsorganet skal ha tilstrekkelig tid til å behandle sakene før førstegangstjenesten starter.
Utvalget undersøkte FSAs behandling av klareringssaker omfattet av rutinen i tiden fra juni 2020 til 11. august 2023. Av 1732 personer som på sesjon ble omfattet av rutinen, var 290 personer registrert med at anmodning om klarering ble kansellert. Forsvarets personell og vernepliktsenter annullerte innkallingen deres til førstegangstjeneste, fordi klareringssakene ikke var avgjort i tide. Klareringssakene ble så lagt bort av FSA. Utvalget har gjennomgått sakene registrert på disse personene.
Utvalget konkluderte med at FSA over flere år ikke hadde sikret en forsvarlig behandling av klareringssakene som var omfattet av rutinen. FSA burde allerede ved innføringen av Forsvarets rutine satt i verk tiltak for å sikre at innledende vurderinger av behovet for informasjon gjøres tidlig nok til at sakene kan avgjøres før personenes frammøte til førstegangstjenesten. Utvalget uttalte at det i mange av sakene ikke var gjort nødvendig arbeid for å opplyse sakene i rett tid, og at behandlingen av sakene stred mot god forvaltningsskikk.
FSA fikk kritikk for ikke å ha etablert rutiner for å sikre en forsvarlig framdrift av sakene, og for å nå formålet med rutinen «Sen fordeling» – at klareringssakene skal være avgjort før frammøte til førstegangstjenesten. I sin uttalelse til FSA pekte utvalget på at det ga grunn til uro at så mange personer ikke fikk sin sak realitetsbehandlet i FSA. At dette bare gjaldt en bestemt gruppe – de som har en tilknytning til andre stater – gjorde dette særlig uheldig. En slik praksis kan virke inn på oppslutningen om, og den generelle tilliten til, den allmenne verneplikten i befolkningen.
Utvalget fant det sterkt kritikkverdig at FSA ikke hadde avgjort sakene til 290 personer, med den følge at de ikke ble innkalt til førstegangstjeneste. Det var et skjerpende moment at sakene var omfattet av rutinen som har som mål å sikre at klarering er på plass før personen starter førstegangstjenesten. Utvalget la vekt på at den lange saksbehandlingstiden ikke kunne forklares med nødvendige saksbehandlingsskritt.
Utvalgets fullstendige uttalelse til FSA kan leses her.