Medieoppsummering veke 3 2023

Ønsker du å få tilsendt medieoppsummeringane våre direkte på epost? Send ein epost til afa(a)eos-utvalget.noMeld deg på årskonferansen vår 30. mars

Les meir her


Danmarks kontrollorgan blir nekta å kontrollera deler av FEs verksemd

(Ritzau) Efter 11 måneder har Forsvarsministeriet besvaret spørgsmål. Tilsyn skal holde fingrene væk fra FE’s rådata.


Høyring i Stortinget om forslaget om å gi PST større fullmakter til å samla inn informasjon frå opne kjelder

Justiskomiteen arrangerte høyring om Prop. 31 L (2022–2023) Endringer i politiloven og politiregisterloven (PSTs etterretningsoppdrag og bruk av åpent tilgjengelig informasjon)

Noko av det som blei nemnt i høyringa som blei arrangert av justiskomiteen var:

 • Datatilsynet er skeptisk og meinte mellom ann at det er monaleg usikkerheit knytt til rekkevidda av forslaget. Dei peika mellom anna på manglande regulering knytt til bruk av kunstig intelligens og at forslaget slik det ligg no vil vera særs vanskeleg å kontrollera.
 • Tilsynet stilte seg også kritisk til korleis slike fullmakter til PST kunne påverka samfunnsdebatten. Dei knytte justisministerens utsegn om at dette kunne brukast til å føreseia ei utvikling av valdeleg klimaekstremisme opp mot at folk kunne bli redde for å hamna i PSTs register om dei til dømes engasjerte seg i klimadebatten på nett eller skreiv avisinnlegg om sivil ulydnad.
 • Til slutta peika Datatilsynet på at EOS-utvalet bør få gode nok kontrollmoglegheiter, og dei skulle også ønska seg at det var førehandskontroll av domstolen knytt til dette.
 • Også Tekna var skeptiske og ba komiteen sjå forslaget i samanheng med E-tenesta sin nye metode TI, samt lagring av ip-adressar og innsamling av flypassasjer-informasjon som nyleg er blitt vedteke.
 • Sjølv om fagforeininga meiner det er bra at lagringa i utgangspunktet blei kutta frå 15 til 5 år, var dei kritiske til at sjef PST, utan nokon sjølvstendig kontroll, kan forlenga lagringa med 5 år om gangen.
 • Tekna var også opptekne av korleis sletting praktisk kan bli gjort, og ikkje minst kontrollert, samt at EOS-utvalet bør få fleire ressursar.
 • Advokatforeningen var mellom anna kritiske til at det ikkje er godt nok utgreidd i forslaget korleis rettstilstanden er i resten av Norden.
 • I tillegg er dei skeptiske til at det vil kunne bli lagra særleg sensitive personopplysnignar, og at det ikkje er noko krav om at informasjonen skal vera korrekt, pluss at det ikkje er lagt opp noko ekstra vern for barn.
 • NIM (Norges institusjon for menneskerettigheter):framheva atdet nye forslaget om PST pluss TI-systemet til E vil tyde at så å seie all kommunikasjon som nordmenn gjer vil bli lagra.
 • NIM var også kritisk til mangel på kontrollmekanismar og meinte at når ein investerer i tryggleik, som det her blir foreslått, må ein også investera i rettar. Dei peika mellom anna på at EMD-dommar krev ende-til-ende-tryggingsmekanismer når det er snakka om bulk-innsamling. Forslaget slik det ligg no meinte NIM kunne utgjera ein «rettsleg risiko».
 • I tillegg stussa NIM på at EOS-utvalet ikkje skulle få fleire midlar om dei får fleire oppgåver.
 • Mot slutten av høyringa peika både Advokatforeningen og NIM på at det kunne vera uklare konsekvensar for at bruken av informasjon frå eit slikt OSINT-innsamlingsystem også kan brukas i etterforsking.

Sjå heile høyringa her


Om den mistenkte illegalisten

(VG) Opplysningene spionsiktede Mikhail Mikusjin har hatt tilgang på som gjesteforsker, må anses som hemmelige, ifølge PST. Men etterforskere sliter fortsatt med å komme inn på de digitale beslagene.


Brør spiondømt i Sverige

(VG) Peyman Kia (42) dømmes til livstid for grov spionasje. Lillebroren Payam Kia (35) dømmes til fengsel i ni år og ti måneder.

(Aftonbladet – kommentar) Värsta spionaffären någonsin i Sverige


Om terroråtaket i Oslo i fjor sommar og kva PST, E, politiet og justisministeren visste

(VG) Krever svar fra PST – leverer liste med spørsmål

(Aftenposten) PST-sjefen til det skeive miljøet: – Gi oss informasjon

(VG) Facebook-meldingen, som siterte et argument for drap på homofile, ble fanget opp av PST «kort tid før angrepet».

(VG) Utvalg skal granske terrorsaken – men ikke E-tjenesten

(VG) Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier at hun ikke var orientert om terrortrusselen mot Skandinavia før terrorangrepet i Oslo i juni. Det reagerer tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) kraftig på.

(VG – kommentar av Hanne Skartveit) Dersom Etterretningstjenesten og PST ikke stoler på hverandre, har vi alle et problem. For det er de som sammen skal sørge for vår trygghet.

(Dagens perspektiv – leiar med kritikk av både VG-kommentaren og Amundsen) PST gjør jobben sin ved ikke å gå videre med alle varsler de får. Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) forvirrer om terrorbekjempelse og sikkerhet.

(Dagbladet – kommentar av Martine Aurdal) PST var sjokkerende nære. Det er grunn til å spørre om terrorangrepet mot Oslo pride kunne vært stoppet

Relevante saker:

(VG) Islamisten Arfan Bhatti (45) skal ha snakket om muligheten for å ta norske journalister som gisler dersom de dro til Pakistan for å spore ham opp etter terrorangrepet i Oslo.

(Oslodebatten.no – innlegg) E-tjenesten og PST har mye å svare på om metodene de bruker


Verdt å lesa om FE-saka i Danmark

(Zetland) Hvorfor ville regeringen af med spionchefen? Det begyndte med et hemmeligstemplet brev


NSM kan få eiendomsinformasjon

(Dagens Næringsliv) Mange virksomheter har hatt Kartverket-data, men ikke Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Nå vil regjeringen gi tilgang.


Mulig Wagner-soldat rømte til Noreg og har søkt asyl

(NRK) Natt til fredag rømte en mulig russisk leiesoldat over grensen til Norge i Pasvikdalen i Finnmark. Andrej Medvedev skal nå avhøres av PST og norsk politi.

(VG) Tidligere leder i Wagner-gruppen har flyktet til Norge

(VG) Wagner-gruppen hevder den russiske avhopperen Andrej Medvedev var en del av en norsk bataljon og har norsk statsborgerskap. – Høres ut som en merkelig bortforklaring, sier hans norske advokat.

(Barents Observer) Shots were fired by FSB, Wagner defector escaping to Norway is willing to testify

(VG) Deler bilder av rømt Wagner-avhopper etter flukten til Norge

(TV2) Vladimir Osetsjkin hjalp leiesoldaten Andrej Medvedjev å unnslippe krigen i Ukraina. Nå frykter han for avhopperens sikkerhet i Norge.

(NRK) Wagner-gruppa har lenge ført krig i kulissane. No har dei blitt sentrale på slagmarka i Ukraina. Dei som gjer opprør, kan bli drepne med slegge. Kvifor melder nokre seg inn likevel?


Russlands invasjon av Ukraina

(VG) Møtet som kan endre krigen: Nato splittet om våpen-støtte

(The Atlantic) The Greatest Nuclear Threat We Face Is a Russian Victory. Putin’s blackmail is dangerous; its success would be even worse.

(The Hill – kronikk) How far should US intelligence go in supporting Russia’s armed opposition?

Relevant sak:

(Aftenposten/Bergens Tidende) Flere ganger har politiet forsøkt å sjekke russiske skip uten å finne dem. De mistenker at russerne manipulerer signalene.


Om Sverige og Finlands humpete veg inn i NATO

(Euractiv) Sweden and Finland must deport or extradite up to 130 “terrorists” to Turkey before the Turkish parliament will approve their bids to join NATO, President Recep Tayyip Erdoğan said.


Om justisministeren og Tik Tok

(Dagbladet) Justisministeren hadde TikTok på jobbtelefonen, ifølge Dagbladets opplysninger. Hun har selv ikke besvart spørsmålet. Emilie Enger Mehl sier at hun nå har en egen mobil til sosiale medier.Andre saker:

(High North News – kommentar av Arne O Holm) Hvis noen fortsatt skulle være i tvil om Arktis sin rolle som industriell og demokratisk motor i en urolig verden, har de siste dagene nyheter å by på. I Sverige, som akkurat nå overtar formannskapet i EUs ministerråd, benyttet den statlige gruvegiganten LKAB anledningen til å slippe en nyhet som kan pulverisere Kinas råvaregrep rundt den vestlige verden.

(Danmarks Radio) Københavns Byret: Straffesag mod 62-årig eks-ansat i PET skal foregå hemmeligt

(Dagens Næringsliv) En overbetjent oppdaget sensitiv informasjon et sted den ikke skulle være. Året etter ble det varslersak om behandling av digitalt beslag. Politiet erkjenner omfattende mangler.

(Military.com) 3 Active-Duty Marines Who Work in Intelligence Arrested for Alleged Participation in Jan. 6 Riot         

(Forskning.no/FFI) Slik jobber forskerne for å utvikle fremtidens droner til bruk i krig

(Kode 24) Se hvordan cyber-kriminelle nå bruker ChatGPT: – Det er skremmende enkelt

(Spytalk) Rocky Road Ahead for House Intelligence Panel

(Politico) France plots surveillance power grab for Paris 2024 OlympicsØnsker du å få tilsendt medieoppsummeringane våre direkte på epost? Send ein epost til afa(a)eos-utvalget.no

Les tidlegare medieoppsummeringar her