Medieoppsummering veke 47 2019

Ønsker du å få tilsendt medieoppsummeringane våre direkte på epost? Send ein epost til afa(a)eos-utvalget.no


Ledige stillingar: EOS-utvalet søker to teknologar til sekretariatet


New Zealands kontrollorgan med årsmelding

Inspector-General of Intelligence and Security i New Zealand har offentleggjort årsmeldinga for 2018/2019.

Nokre interessante punkt:

  • Kontrollorganet, som skal ha tilgang til all informasjon, måtte gjennom ein lang «dragkamp» for å få tilgang på tilsettes epost-kontoer – som i ei undersøking var naudsynt.
  • Det er ei utfordring at generalinspektøren av og til ikkje får lov av tenestene til å avsløra korleis tenestene tolkar enkelte problemstillingar juridisk.
  • Noko av det kontrollorganet skal sjå på i det neste året er korleis dei to new zealandske tenestene GCSB  og NZSIS handsamar OSINT – etterretning i opne kjelder.
  • Klager som handlar om sikkerheitsklarering er det som tek opp det meste av tida generalinspektøren brukar på klagesaker. Det var 26 klager det siste året.
  • Ein person frå det kanadiske kontrollorganet SIRC var på «hospitering» i New Zealand og jobba for generalinspektøren. Dei kanadiske hemmelege tenestene godtok dette og kanadiaren fekk klarering for å få innsyn i saker som gjeld New Zealand. (Five Eyes-samarbeidet gjer truleg dette mogleg.)

Det er også interessant at i årsmeldinga skriv generalinspektøren om viktigheita av å rapportera offentleg om funna, og at det er nøkkel for god kontroll. Ho meiner at ikkje berre gjer det folket meir interessert og klar over kva tenestene gjer og korleis kontrollen er, men det fører også til at tenestene fortare gjer som dei blir tilrådd av kontrollorganet

Les heile meldinga her.Frode Berg er tilbake i Noreg etter to år i russisk fengsel, og EOS-utvalet er i gang med undersøking

Nettsak på EOS-utvalget.no  – EOS-utvalget undersøker Frode Berg-saken


Mediesaker:

(VG) Spiondømte Frode Berg: – Føler meg ført bak lyset av E-tjenesten

(NRK) Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier E-tjenesten var involvert i arbeidet med å få Frode Berg hjem. Men han vil ikke bekrefte at Bergs opplysning om at han var i Russland på oppdrag for Norge.

(NRK) EOS-utvalget undersøker nå om Frode Bergs rettigheter kan være krenket, og om etterretningstjenesten har operert innenfor loven.

(VG) E-sjefen: Stoler på at kontrollutvalg går grundig inn i Frode Berg-saken

(NTB) Tirsdag kveld møtte spiondømte Frode Berg pressen for første gang etter løslatelsen. SV-leder Audun Lysbakken likte ikke det han hørte. I en e-post til NRK svarer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen på Lysbakkens uttalelser. – Jeg er dypt bekymret etter å ha hørt Audun Lysbakken i kveld. Jeg har stort tillit til at Stortingets eget kontrollorgan, EOS-utvalget, gjør den nødvendige gjennomgang av saken.

(TV2) Jonas Gahr Støre (Ap) og Audun Lysbakken (SV) vil ha en full gjennomgang av hva som skjedde da Frode Berg reiste til Russland for å gjennomføre leveranser for en bekjent i E-tjenesten.

(NRK) Ordføreren i Sør-Varanger: – Noen av lederne i E-tjenesten bør kanskje finne seg noe annet å gjøre

(VG) Frode Berg møtte E-sjefen

(Aftenposten – nyheitsanalyse av Per Anders Johansen) Omsider fikk Frode Berg fortelle sin egen historie, uten å stå innesperret i et bur med bjeffende FSB-vakter rundt seg.

(TV2 – analyse av Øystein Bogen) På overflaten fremstår både Litauen, Norge og Russland som vinnere i avtalen som reddet Frode Berg ut fra fengsel. Men i virkeligheten er kanskje alle tapere.

(Dagbladet) I et intervju med Dagbladet forteller den spiondømte Kirkenes-mannen om den dramatiske pågripelsen, som endte i en 14 års spionasjedom.

(VG) Ved gaten på Gardermoen vurderte Berg å avbryte den skjebnesvangre reisen til Moskva 3. desember 2017.

(Dagbladet) Hensynet til nøyaktig revisjon lar seg sjelden kombinere med spionasje. Det viser Frode Bergs reiseregninger på pinlig vis, mener tidligere forsvarstopp.

(VG) Den tidligere spionsjefen Ola Kaldager mener at sjefen for Etterretningstjenesten Morten Haga Lunde og andre i tjenesten hadde hatt en annen jobb allerede – om Frode Berg-saken hadde skjedd i et annet land.

(Debatt i Dagsnytt 18) Hard kritikk mot E-tjenesten

(Aftenposten) Den ene var en gavmild jaktkamerat. Den andre ville installere skjulte mikrofoner. Nå er spionene frie takket være at Frode Berg gikk i fellen.

(Dagens Næringsliv) Portrett med «Frode Berg-advokat» Brynjulf Risnes

(VG) – Velkommen hjem, Frode. Dette var ambassadør Karsten Klepsvik’s velkomsthilsen til Frode Berg da han vandret de 10 meterne over grensen, fra Kaliningrad til Litauen, fredag formiddag.

(Aftenposten) Her fester mannen E-tjenesten trodde spionerte for Norge. Alt var bare en bløff.

(TV2) Vil ha Frode Berg som vitne i spionsøksmål mot staten

(Aftenposten) Ber de hemmelige tjenestene ligge unna lokalbefolkningen i Kirkenes

(VG) Litauens president til VG: Russland nektet å utveksle Frode Berg i sommer

(NRK) Utvekslingen av Frode Berg gir oss et glimt inn i den hemmelige krigen mellom Russland og Nato.

(High North News) I 70 år har Norge spionert på det russiske forsvaret. Først med Frode Berg gikk det alvorlig galt

(VG) Slik jobbet norske myndigheter for å få Berg hjem


Leiar-artiklar/kommentar-artiklar om saka:

(Nordnorsk debatt – Alf R. Jacobsen) Frode Berg-saken: Dommedagsvåpen lokket E-staben i fella

(Aftenposten – leiar) Kall ham gjerne naiv, men saken om Frode Berg feller en slående dom over E-tjenesten

(Nordnorsk debatt – politisk redaktør i Nordlys) En fest for russerne

(VG – leiar) Endelig er Frode Berg kommet hjem. Men det er nå saken begynner å rulle i norsk offentlighet. Dette etterspillet kan få konsekvenser.

(Dagens perspektiv – leiar) Er det noen som burde vite at man kan havne i russisk fengsel om en påtar seg hemmelige kureroppdrag for norsk etterretning, er det Frode Berg. Han er ikke uten skyld.

(Dagens Næringsliv – leiar) Norge trenger spioner. Bedre spioner.

(Nationen – leiar) Historien til spiondømte Frode Berg setter norsk etterretningstjeneste i et svært ufordelaktig lys.

(Adresseavisen – leiar) Russland vant. Norsk etterretningstjeneste gjorde en alvorlig tabbe. Det er inntrykket vi sitter igjen med når Frode Berg nå er sluppet ut av russisk fengsel og har fortalt sin versjon av historien

(Dagsavisen – kommentar) En komplett etterretningsskandale

(NRK – kronikk av dagleg leiar i Barentssekretariatet) Frode Berg-saken kunne rammet norsk-russisk samarbeid alvorlig. Derfor er det nødvendig med en oppvask.

(Nordnorsk debatt – Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys) Hva gir størst grunn til bekymring? En mislykket norsk etteretningsoperasjon? Eller at Russland har “full kontroll” i en norsk grensekommune?

(Dagbladet – kommentar av John Olav Egeland) Frode Berg sier han ble presset og lurt av e-tjenesten. Men han vil ikke gi vesentlig ny informasjon om det han kaller en skandale. Kureren Berg er en edsvoren offiser som på nytt vil følge instruksene.

(Aftenposten – kommentar av Harald Stanghelle som var skriven før Berg kom heim) Frode Berg er en nasjonal helt. Da må han ikke mottas som en som sviktet.


Frode Berg-saka sett frå Danmark:

(Berlingske) Norsk amatørspion endte i russisk fængsel – nu sviner han den norske efterretningstjeneste tilReagerer på politiordre om å stoppa koran-brenning

(Filter nyheter) Politidirektøren ga hemmelig ordre om å stanse koranbrenning – PST frykter hevnangrep

(Filter nyheter) Ytringsfrihetsekspert uenig med politidirektøren: – Koranbrenning ikke straffbart

(Resett) Tidlegare justisminister langar ut Dypt provosert Amundsen til Resett om Politidirektoratets uttalelser: – De bør vurdere sin stilling

(NTB) Kallmyr griper ikke inn mot instruks fra Politidirektoratet

(Dette temaet blei også debattert på Dagsnytt 18 i NRK i dag)


Mogleg riksrett mot Trump

(BBC) Impeachment inquiry: Trump directed Ukraine pressure – Sondland

(VG) USAs EU-ambassadør sier Rudy Giuliani krevde noe tilbake for å invitere Ukrainas president til Det hvite hus. Ambassadøren tolket kravene som en ordre fra Trump.

(The Hill) Trump calls Sondland allegations ‘total nonsense’

(Guardian) Ukraine ambassador describes Trump’s ‘shocking’ smear campaign against her

(Washington Post) How a CIA analyst, alarmed by Trump’s shadow foreign policy, triggered an impeachment inquiry

(ABC News) Trump continues to push debunked Ukraine conspiracy theory

(New York Times) Charges of Ukrainian Meddling? A Russian Operation, U.S. Intelligence Says

(BBC) Trump impeachment: How Ukraine story unfolded

(The Hill) Trump on impeachment: ‘I want a trial’

PS! Visste du at Noreg har eit riksrettsutval? Stortinget vedtok faktisk i førre veke kven som skal sitja i det framover.

Relevant sak:

(New York Times) A highly anticipated report by the Justice Department’s inspector general is expected to sharply criticize lower-level F.B.I. officials as well as bureau leaders involved in the early stages of the Trump-Russia investigation, but to absolve the top ranks of abusing their powers out of bias against President Trump, according to people briefed on a draft.


Ny nasjonal kryptopolitikk

(Regjeringen.no) Kryptokompetansen skal være nasjonal og fersk rapport av FD og JD


Interessant sak om analytikarar i E-tenesta

(Dagens Næringsliv) Hva skjer når Kina kjøper opp stadig mer i Norge? Hvor viktig er det for Norge å følge med på Russlands adferd i Syria? Og hvorfor har den norske E-tjenesten begynt å fokusere på «mysterier»? Analytikerne i den hemmelige tjenesten gir for første gang innblikk i hvordan de jobber.


Veldig interessant dom om kommunikasjonskontroll

(Rett 24) Under dissens mener Borgarting lagmannsrett at påtalemyndigheten ikke har adgang til å overlate avlyttede samtaler fra Lime-saken til Skatteetaten.


Avsløring om Kinas særs tvilsame handsaming av etniske minoritetar

(New York Times) ‘Absolutely No Mercy’: Leaked Files Expose How China Organized Mass Detentions of Muslims

(New York Times) China Defends Crackdown on Muslims, and  Criticizes Times Article

(New York Times – leiar) Communist leaders engage in modern-day totalitarian brainwashing, bizarre lies and industrial-level indoctrination to suppress Muslims.


Opptøyer i Iran

(New York Times) Iran Declares Protests Are Over, but the Evidence Suggests Otherwise

(NRK) Amnesty: Minst 106 drepte i protest mot økte bensinpriser i Iran

(New York Times) Iran Blocks Nearly All Internet Access


Demonstrasjonane i Hong Kong

Det har dei siste vekene vore kraftige demonstrasjonar. Få med deg siste nytt frå BBC her.

(CNN) Beijing vents fury at Washington over Hong Kong Human Rights Act


Veldig interessant spionhistorie frå Australia

(Sydney Morning Herald) Defecting Chinese spy offers information trove to Australian government

(Sydney Morning Herald) The moment a Chinese spy decided to defect to Australia

Relevant sak:

(NTB) Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding


Utvikling i saka mot den spionsikta kanadiske e-toppen

(CBC) CSIS watchdog flagged problems with insider threats long before Ortis arrest


Tyrkia er i gang med å senda IS-krigarar til heimlanda

(NTB) Tyrkia har begynt å deportere IS-krigere til hjemlandet

(Danmarks Radio) Dansk syrienkriger landet i Danmark og anholdt

Relevant sak:

(NTB) Nederland må aktivt forsøke å hente hjem IS-barn fra leirer i Syria så raskt som mulig, slår en nederlandsk domstol fast. Men staten kan la mødrene bli igjen.Andre saker:

(VG) Iran mot Israel på syrisk jord: Dette kan bli den nye storkrigen

(BBC) Israel carries out ‘wide-scale strikes’ on Iranian forces in Syria


(About:intel) Hardwired bias: how data-driven policing exacerbates racial discrimination

(Vice Motherboard) Smart CCTV Networks Are Driving an AI-Powered Apartheid in South Africa

(Scientific American – kommentar) The Media’s Coverage of AI is Bogus. Claims that machine learning can predict sexuality, psychosis and more are greatly overblown.


(VG/NTB) Først brøt demonstrasjonene ut i Ecuador i september, deretter i Peru, Bolivia og Chile i oktober. Torsdag tok også colombianere til gatene.

(BBC) Colombia protests: Three dead as more than 200,000 demonstrate


(Guardian) More than 1,000 killed in Syria airstrikes since April, say monitors. Hours after figures released, fresh attacks by Assad forces leave a further 21 civilians dead in Idlib.

(Guardian) Russian who filmed prisoner being tortured to death worked for firm with links to Kremlin


(BBC) UK government and military accused of war crimes cover-up

(Cipher Brief – kommentar av eks-CIA-topp) American foreign policy has faded into a confusing and dangerous blur as a result of mismanagement, flip-flopping objectives, political turmoil in Washington and an understaffed and demoralized State Department.

(Tech crunch) The Indian government said on Tuesday that it is “empowered” to intercept, monitor, or decrypt any digital communication “generated, transmitted, received, or stored” on a citizen’s device in the country in the interest of national security or to maintain friendly relations with foreign states.

(BBC) MH17 disaster: Phone-taps ‘show Russia directed Ukraine rebels’

(New York Times) The Iran Cables: Secret Documents Show How Tehran Wields Power in Iraq


(TV2) Kort tid etter Frankrikes president kalte NATO hjernedød, kom forslaget om en ekspertkommisjon. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide støtter forslaget.

(Aftenposten) – Jeg tar dette som en anerkjennelse til det NATO gjør, sier Jens Stoltenberg etter å ha blitt feiret som Årets diplomat.


(CNN) Iraqi spy chief warns ISIS is rebuilding

(CNN) How Iraq helped to flush out ISIS chief Abu Bakr al-Baghdadi

(NRK) IS-søstrene fra Bærum: Familien prøver å få kvinnene til Somaliland


(ABC Nyheter) Uten å informere forbipasserende overvåkes området rundt Kinas gigantiske ambassade på Oslo vest. – De sprer frykt, sier en talsmann for uighurene som ofte demonstrerer utenfor.

(ABC Nyheter) Kina hevder at de har rettet seg etter alle regler for overvåking ved ambassaden i Oslo. Datatilsynet er ikke helt enig.

(TV2 – Danmark) Dumaen: Udenlandske mobiltelefoner og smart-tv skal have russisk software


(Intelnews) Turkey arrests German embassy lawyer on espionage charges

(Bellingcat) Spies Without Borders – How the FSB Infiltrated the International Visa System

(NTB) Nato utvider til verdensrommet

(Wired) 1.2 Billion Records Found Exposed Online in a Single Server

(CNN) Counting AK47s and learning trigonometry for snipers. How children were taught math under ISIS


(Nettavisen) Politiet tar beslag i millionformuen til draps- og terrorsiktede Philip Manshaus

(Filter Nyheter) Stor lekkasje: Lederen av USAs verste nazistgruppe spleiset høyreekstreme i Norge

(Berlingske) Ledende nynazist varetægtsfængslet for hærværk på jødiske gravpladser

(NTB) Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark

(NRK) Klistra jødestjerne på veggen til Schibsted-trykkeri


(The Times) Nine Russian business people who gave money to the Conservative Party are named in a secret intelligence report on the threats posed to UK democracy which was suppressed last week by Downing Street.

(ABC News) Pyongyang hit back hard in response to President Donald Trump’s recent tweet suggesting another summit with North Korean leader Kim Jong Un.

(TV2) Russland trapper opp ved grensen: – Vi trenger nye stridsvogner så raskt som mulig

(Threatpost) Former national intelligence director James Clapper discusses lessons learned from the 2013 Snowden leak as well as the top cyberthreats that the U.S. is currently facing.

(Bergens Tidende) Hver sjette ansatte i Bergen kommune ga fra seg brukernavn og passord da de ble forsøkt lurt under en gransking av datasikkerheten i kommunen.

(New York Times) A Former Fox News Executive Divides Americans Using Russian Tactics

(C4ISRNET) NGA’s strategy to ‘see what others can’t’

(ZD Net) Hacking and cyber espionage: The countries that are going to emerge as major threats in the 2020s

(New York Times) Trump Clears Three Service Members in War Crimes Case


(Wall Street Journal) Israel Investigates Possible Intelligence Failure in Airstrike That Killed Palestinian Family Members

(NTB) 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen

(New York Times) In Shift, U.S. Says Israeli Settlements in West Bank Do Not Violate International Law

(Foreign Policy) From now on, the United States will have trouble fending off other territorial claims.


(NRK) Politihuset i Oslo, 20. januar 1984. I åttende etasje står en mann krumbøyd over en toalettskål. Han brekker seg. På kontoret tvers over gangen har livet hans nettopp falt i grus.

(ABC Nyheter) Arne Treholt tar kraftig oppgjør med NRK: «Nå skal spionen korsfestes for alltid»


(VG) Fant Forsvarets panservernkanon hos illegal våpensamler

(VG) Politiet leverte våpen til destruksjon hos Forsvaret – fant dem igjen hos kriminelle


(NBC News) Former CIA officer sentenced to 19 years for conspiring with Chinese spies

(Guardian) Google’s secret cache of medical data includes names and full details of millions – whistleblower

(Euractiv) Serbia’s president accuses Russia of spying

(CBS News) Russian troops take command of U.S. airbase in northern Syria

(Reuters) South Korea reverses decision to suspend intelligence deal with Japan

(VG) Helleland: Fikk PST-varsel om norsk-russisk overvåkning

(Guardian) Far right network orchestrated synagogue attacks, FBI says


(Aftenposten – kommentar av Ingeborg Senneset) Antisemittisme i muslimske miljøer er et problem. Og det må snakkes om.

(Aftenposten – kronikk av Ervin Kohn) Antisemittisme er et virus som gjør samfunnet sykt. Vi må stadig vaksineres.


(VG) Her er de norske NATO-soldatene som skal sikre Litauen mot angrep

(TV2) Tyrkiske konflikter slår rot i Norge

(VG) NATO må følge bedre med på Kina, ifølge generalsekretær Jens Stoltenberg. Han har to store bekymringer: Kinas kraftige militære opprusting, og hvordan det autoritære regimet bruker internett til å kontrollere sin befolkning.

(SVT) Den polska säkerhetspolisen ABW har gripit två personer ur vit makt-miljön som planerade attacker mot muslimer i Polen.

(VG) De er blitt torturert i Syrias skrekkfengsler. Nå søker de rettferdighet via det norske rettsvesenet. Målet er at det tas ut en internasjonal arrestordre på flere av Assad-regimets mest betrodde menn.

(Aftenposten) Israelsk soldat tiltalt. Skjøt palestiner for moro skyld.

(The Cipher Brief) In 2019, it is easier than ever for nation-states or wealthy individuals to pay virtual mercenaries to conduct a range of illicit activities including espionage, data theft, and cyber intimidation and harassment.

(Wall Street Journal) U.S. Drones Appear to Show Turkish-Backed Forces Targeting Civilians in Syria

(Focus – Tyskland) Polizei nimmt drei IS-Anhänger fest, die Terroranschlag planten (Tre IS-tilhengarar er gripne sikta for å ha planlagt eit terroråtak.)

(The Cipher Brief) Hundreds of Protesters Killed in Iraq by Security Forces Since October

(El Pais – Spania) Spain’s High Court opens investigation into Russian spying unit in Catalonia

(Globe and Mail – Canada) Canadian intelligence agencies at odds over whether to ban Huawei from 5G networks: official

(Wall Street Journal) The Supreme Court agreed on Friday to decide whether four Muslim men can seek monetary damages from FBI agents who they claim put them on the no-fly list because they wouldn’t serve as informers against other Muslims

(Associated Press) A new decree approved by the Cuban President and made public this week says prosecutors can approve eavesdropping and surveillance of any form of communication, without consulting a judge as required in many other Latin American countries.

(The Atlantic) Thirty years after reunification, memories of the East German police state continue to exact a profound psychological toll.

(BBC – historisk sak) A wave of pioneers is poised to scoop up treasure from the deep sea. But was this ocean mining boom sparked by a 1970s CIA plot?


Nyheiter frå Stortinget

Utanriksministeren har fått skriftleg spørsmål frå stortingsrepresentantar om fleire av sakene som er omtalt i denne medieoppsummeringa:

SV-leiar Audun Lysbakken har spurt statsråden om

og

Ingjerd Schou (H) har spurt si partifelle Ine Marie Eriksen Søreide om:

Hvordan vurderer regjeringen situasjonen i Hongkong i lys av de siste rapportene fra demonstrasjonene i media?


Ønsker du å få tilsendt medieoppsummeringane våre direkte på epost? Send ein epost til afa(a)eos-utvalget.no