Medieoppsummering veke 7 2020

Ønsker du å få tilsendt medieoppsummeringane våre direkte på epost? Send ein epost til afa(a)eos-utvalget.no


EOS-utvalets årskonferanse 1.april 2020

Les meir og meld deg på her.


Oppfølginga av EOS-utvalets særskilde melding om PSTs ulovlege innsamling og lagring av flypassasjeropplysningar

Det blir ikkje høyring i Stortinget om saka. Det har Kontroll- og konstitusjonskomiteen bestemt. Men komiteen har sendt brev med spørsmål til statsministeren. Komiteens innstilling skal vera klar 10. mars.

(NTB) Statsminister Erna Solberg (H) må nå svare på om hun visste om PSTs ulovlige innhenting av data om norske flypassasjerer.

Heile den særskilde meldinga kan du lesa her.


Fokus 2020 – E-tenestas årlege vurdering av aktuelle tryggleiksutfordringar for Noreg

I den tiande utgåva av Etterretningstenestas trugselvurdering er følgande utfordringar trekte fram

  • Russlands styrking av forsvaret i nordområda og utvikling av nye høg-teknologiske og langtrekkande våpen med særs kort varslingstid.
  • Eit Kina som er mindre tilbakehalden med å visa styrke som går aktivt inn for å endra det internasjonale systemet i sin favør.
  • Utanlandsk etterretning, inkludert spionasje og påverknadsoperasjonar mot Noreg – særleg Russland og Kina.
  • Internasjonal terrorisme – særleg islamistisk, men også høgre-ekstrem.

Nokre andre interessante ting å merka seg er

  • To statsstøtta medieplattformar som skriv mykje kritisk om korleis Noregs rolle som miljøaktør i Arktis er.
  • Skadevare har blitt billig og lett tilgjengeleg på ulovlege marknader og kan nyttast både av statlege- og ikkje-statlege aktørar.
  • Våpenkappløpet og faren for at Iran og Nord-Korea kan få auka atomvåpen-kapasitet.

I debatten etterpå har E-sjefen fått kritikk frå fleire hald – særleg med bakgrunn E-tenestas trugselvurdering av Russland

Mediesaker:

(Aftenposten) E-sjefen: Russland er gode på ubåter, svakere på jagerfly

(VG) E-tjenesten advarer om våpenkappløp

(NRK) Kinesisk etterretning har flere ganger de siste årene lyktes med å få tak i norsk høyteknologi.

(VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg er bekymret over at en ny generasjon russiske missiler reduserer varslingstiden til et minimum. Norge har ikke forsvarssystemer som kan avverge innkommende missiler. – (NRK) E-sjefen åtvarar: Nytt russisk missil kan treffe Noreg på 40 minutt

(The Barents Observer) Kremlin seeks to exploit any issue that can create split, said Lt. Gen. Morten Haga Lunde when presenting the Intelligence Service’s 2020 review of security threats to Norway.

(NRK) Forsvarsministeren om kontroversene rundt E-tjenesten: – Ikke tvil om at det tærer på tilliten

(VG) Forsvaret utreder et mulig norsk styrkebidrag til den franske operasjonen mot IS-filialer i det afrikanske landet Mali. E-tjenesten frykter at IS bygger seg opp igjen i konfliktområder som i Mali.

(Klassekampen) Flere sentrale politikere fra Finnmark reagerer skarp på uttalelser fra etterretningssjef Morten Haga Lunde.

(ABC Nyheter) Nupi-forsker Julie Wilhelmsen kritisk til E-tjenesten: – De skaper fiendebilder (Ho er også skeptisk til sjølve praksisen med opne trugselvurderingar frå E-tenesta)

(Klassekampen) Etterretningssjefens uttalelse skapte reaksjoner. Forsvarsministeren svarer. Spiller ned Russland-bråk.

(Forsvarsdepartementet/innlegg i Klassekampen av Forsvarsministeren) E-tjenestens årlige trusselvurdering fokuserer på hvilke trusler Norge kan bli utsatt for. At de løfter frem Kina som et av områdene, betyr ikke at vi ikke kan samarbeide godt med dem på mange områder.

(Forsvarets Forum) Venter ny E-lov: – Diskusjon som må tas og som vil innebære dilemmaer

(Dagens Næringsliv – kronikk) Slik vil Russland undergrave våre hemmelige tjenester

(Dagens Næringsliv – kommentar av Sverre Strandhagen) Etterretningstjenesten er unyansert i analysen av Kina som stor skurk. Utenriksministeren er på et helt annet spor.

(Klassekampen – kommentar av Bjørgulv Braanen) E-sjef på ville veier

(NRK) Kina går hardt ut mot norsk etterretning: – Bruker utdatert tankesett og papegøye-lært kunnskap


Ellevill sak som viser kor viktig det er med nasjonal kontroll på krypto

(Washington Post) ‘The intelligence coup of the century’. For decades, the CIA read the encrypted communications of allies and adversaries. (CIA var eigar av sveitsisk krypto-firma som selte varer til over 100 land.)

Andre relevante saker:

(Sveriges Radio) I Schweiz har regeringen inlett en utredning efter avslöjandet att tysk och amerikansk underrättelsetjänst i flera årtionden haft tillgång till krypterade information som andra stater skickat via det schweiziska företaget Crypto AG.

(Neue Zürcher Zeitung – Sveits) Geschäftsprüfungsdelegation des Parlaments eröffnet Untersuchung – die neusten Entwicklungen und wichtigsten Antworten zu «Crypto-Leaks»

(Dagens Næringsliv) Kongsberg solgte utstyr fra CIAs spionasje-leverandør

(Dagens Næringsliv) Freddy André Øvstegård (SV) i Kontrollkomiteen på Stortinget krever svar på om Kongsberggruppen, eller norske myndigheter, har visst at selskapet har videresolgt kryptoutstyr fra CIAs skjulte spionasjeleverandør Crypto AG.

(Dagens Næringsliv) Forsvaret har unngått kryptoutstyret den statlige Kongsberggruppen solgte til andre land med skandalerammede Crypto AG som leverandør. Nasjonal sikkerhetsmyndighet har fryktet at utstyret ikke var sikkert nok mot spionasje.

(Dagens Næringsliv – særs interessant dokumentar frå 2015) Dette er historien om mannen som skulle kryptere 130 lands hemmeligheter, hans skjulte samarbeid med NSA – og hvordan norske Kongsberg Gruppen ble en av leverandørene.

Danske styresmakter kjøpte krypto frå selskapet

(Danmarks Radio) Forsvaret har købt krypteringsudstyr for millioner hos hemmeligt CIA-firma

(Dagens Næringsliv) Både Forsvaret og Utenriksdepartementet i Danmark har kjøpt utstyr for millioner av kroner fra det sveitsiske selskapet Crypto AG. Dansk politiker krever full granskning og beklagelse fra USA.

(Danmarks Radio) Aflytning er bagsiden af medaljen ved efterretningsamarbejdet med USA, siger forskere.

Også skuldingar mot Huawei

(Wall Street Journal) U.S. Officials Say Huawei Can Covertly Access Telecom Networks

(Digi) Huawei-sjef Kenneth Fredriksen mener det ikke er tilfeldig at nye påstander dukker opp samtidig som CIA er avslørt i en enorm overvåkningssak.


NSAs generalinspektør med halvårsrapport for april til september 2019

Heile rapporten til kontrollorganet til USAs SIGINT-etterretningsteneste National Security Agency kan du lesa her.


Rapport frå kanadisk kontrollorgan

Kontrollorganet Office of the Communications Security Establishment Commissioner blei i samband med den kanadiske etterretnings-kontrollreformen lagt ned i fjor. Men den siste årsmeldinga – for 2018-2019 – blei fyrst i februar offentleggjort.

I årsmeldinga som du kan lesa her, står det mellom anna om ulovleg overvaking av ein kanadier – noko som tenesta ikkje har lov til, korkje i eller utanfor Canada.

Men for det aller meste følgde CSE canadisk lov, ifølgje kontrollorganet.

No er alle kontrollfunksjonane i Canada plassert hos enten Office of the Intelligence Commisioner (førehandskontroll) eller National Security and Intelligence Review Agency (etterhandskontroll). Begge kontrollorgana kontrollerer på tvers av etterretnings- og tryggleikstenester

(CBC) Cyberspies mistakenly eyed Canadian for five years, watchdog report says


Støtteparti til den danske regjeringa vil gi Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) vil gi større mandat

Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti som begge er støtteparti for den sosialdemokratiske regjeringa i Danmark meiner at TET også bør få lov å kontrollera Politets Efterretningstjenestes «operative del» – inkludert kjeldebruk, og ikkje berre tenestas handsaming av personopplysingar – slik stoda er i dag. Det er det venstreradikale partiet Enhedslisten som har foreslått dette.

Ein evaluering av lova som gjeld TET er enno ikkje ferdig. Det opplyser regjeringa til den danske avisa Berlingske.

(Berlingske) Regeringens støttepartier vil stramme tilsynet med PET og FE


Frode Berg-saka

(Journalisten) NRK-journalist Morten Jentoft skal skrive bok om Frode Berg – planlagt utgivelse til høsten.

(Aftenposten) Norges E-sjef: – Det er masse som ikke er kommet frem om Frode Berg-saken

(NTB) Frode Berg får PR-regning på nærmere 300.000 kroner


Ølen Betong-rettssaka

(NRK) Rettssaken hvor Ølen Betong krever 140 millioner kroner av staten ble avsluttet fredag. – Norsk etterretning burde ha forstått at en av de få norske bedriftslederne på Kolahalvøya var under russisk overvåking, mener bedriftens advokat.

(VG) Dom er ventet i løpet av to uker

(Aftenposten – kommentar av Harald Stanghelle) Det er ikke nedrakking av norske interesser å gå til kamp mot staten. Det er aktiv bruk av rettsstaten.


Tysk aksjon mot høgre-ekstreme

(Filter X – søsterpublikasjon til Filter nyheter) Politiansatt terrorsiktet i Tyskland: – Høyreekstrem gruppe planla angrep på politikere og muslimer

(Guardian) German police arrest 12 men on far-right terrorism charges


Krekar på veg til Italia?

(TV2) Justisdepartementet: Krekar kan sendes til Italia

(TV2 – analyse av Kadafi Zaman) I 18 år har norske myndigheter forsøkt å kaste ut mulla Krekar. Neste måned tror jeg at den seige islamisten sitter på et fly ut av Norge.


Wara-saka

(NRK) Varsler 50 vitner mot Bertheussen

(Dagbladet)  Gjennom mange år som både politijurist og -sjef har Benedicte Bjørnland (54) både sett og hørt mye, uten å miste nattesøvnen. Men det er én sak som faktisk fikk henne til å sove dårligere.


Korona-viruset

(CNN) Live Updates – Coronavirus cases rise to more than 64,000 globally

(CNN) Over 1,700 frontline medics infected with coronavirus in China, presenting new crisis for the government

(VG – kommentar av Per Olav Ødegård) Alt som kan forstyrre status quo er farlig for autoritære regimer. Den politiske smitten fra coronaviruset har infisert president Xi Jinpings lederskap.

(Reuters) Coronavirus brings China’s surveillance state out of the shadows


Fare for eskalering mellom Tyrkia og Syria

(Al Jazeera) 5 Turkish troops killed in ‘intense’ Syrian army attack in Idlib

(NTB) Erdogan truer Syrias regime med kraftig gjengjeldelse

(Reuters) Turkey says 51 Syrian soldiers killed as rebels hit back in Idlib

(The Cipher Brief) Conflict in Idlib Escalates Between Turkey and Syria While Civilians SufferAndre saker:

(ABC Nyheter) Kina etterkommer ikke UDs pålegg – fortsetter mulig ulovlig overvåkning i Oslo

(About:intel – kronikk) For nearly a decade MI5 knowingly mishandled data collected through surveillance in violation of statutory safeguards. The service also failed to inform the UK government watchdog IPCO of these unlawful errors.

(VG) Kurdiske myndigheter til VG: Vil starte straffeprosesser mot IS-kvinner. Vil sende barna hjem alene etter dom

(NTB) Verdensledere inntar denne helgen München for den årlige sikkerhetskonferansen MSC samtidig som det sås tvil om verdenssamfunnets evne til å skape fred.

(The Barents Observer) New radars to protect Northern Fleet against supersonic attack

(VG/Aftonbladet) Snart døpes og sjøsettes USAs nye superhangarskip. Fullstappet med de nyeste tekniske løsningene og med F-35-jagerfly klare til å ta av når som helst, skal skipet til 105 milliarder kroner skremme vannet av USAs fiender.


(Aftenposten) Stoltenberg presses fra alle kanter. Nå raser også oppslutningen om Nato.

(Forsvarets forum) Irak, Afghanistan og russiske missilsystemer blir tema når forsvarsministerne samles i hovedkvarteret i NATO.


(New York Times) How Months of Miscalculation Led the U.S. and Iran to the Brink of War

(New York Times) Some Republicans crossed party lines to join Democrats in voting to curtail President Trump’s ability to wage war with Iran, weeks after a drone strike killed a top Iranian general.


(Reuters) Russia alarmed by U.S. Air Force visit to Norwegian island (Jan Mayen)

(Wall Street Journal) As WhatsApp Tops 2 Billion Users, Its Boss Vows to Defend Encryption

(Ritzau) Landsret skærper straf for at trykke forbudt PET-bog

(New York Times – kronikk) We Once Fought Jihadists. Now We Battle White Supremacist

(Mediapart – Frankrike) ‘Abominor’, the unsung French spy who infiltrated the Islamic State group

(New York Times – kronikk) A Plea to Save the Last Nuclear Arms Treaty

(Guardian) Philippines’ Duterte tells US he is scrapping troop agreement

(About:intel – kommentar) A search for common ground: export controls on surveillance technology and the role of the EU

(Digi) Klarer du å løse disse «umulige» oppgavene? Da kan du få jobb i Norges hackerstyrker

(RadioFreeEurope) Whistle-Blower Snowden Seeks Extension Of Russian Residence Permit, Says Lawyer


(VG) Sentrale avtaler som begrenser bruk av atomvåpen, står nå i fare for å falle sammen. 2020 kan bli et ekstra farlig år med høy risiko for ny atomopprustning dersom atommaktene ikke tar affære.

(SVT) FN-rapport: Nordkorea ökar kärnvapentakten


(Digi) Totalforsvarets smarttelefoner skal krypteres for 80 millioner kroner

(The Barents Observer) Amid jubilant celebration at Svalbard, Norway sends strong signal it will not accept encroachment on sovereignty

(The Atlantic) Britain’s prisons struggle to deradicalize alienated young men. Those failures have wider lessons.

(The Moscow Times) Russian Anti-Fascists Jailed on Terror Charges Despite Outcry

(VG) Saudi-Arabia bruker hemmelige terrordomstoler for å bringe opposisjonelle til taushet, viser en fersk rapport fra Amnesty International. Flere er dømt til døden og henrettet.

(VG) Sentrale vitner i riksrettssaken mot Trump sparket

(Dagens Næringsliv – kronikk av Anine Kierulf) Ta ballen, ellers blir det dyrt. Kanskje på tide å lytte når selv sikkerhetstjenester minner om saklighetsreglene?

(New York Times) Two American Soldiers Killed in Shootout With Afghan Forces

(Aftenposten) De regnes som Norges nest beste soldater. Nå skal de bli enda bedre ved hjelp av store droner.


(MIT Tech Review) The US says the Chinese military hacked Equifax. Here’s how.

(BBC) Equifax: US charges four Chinese military officers over huge hack


(PST) Evalueringutvalget ønsker kontakt med berørte av terrorhendelsen i Bærum

(NSM – podcast) Sikkerhetskonferansen 2020Her kan du lesa meir om den og melda deg på


Ønsker du å få tilsendt medieoppsummeringane våre direkte på epost? Send ein epost til afa(a)eos-utvalget.no